SISÄLTÖ

Mitä on Serach Engine Optimization (SEO) eli hakukoneoptimointi?

 

Davis (2006) mukaan SEO on eräänlainen ”taiteenlaji” hakukonekäyttäjien siirtämiseksi verkkosivuille. Hakukoneoptimoinnissa keskitytään verkkosivun kannalta kävijöiden:

 

 • laadun parantamiseen ja
 • määrän kasvattamiseksi

Mitä teemme liikenteellä?

 

 • Liikenne ei vielä itsessään ole arvokasta, mutta se on olennainen osa pyrittäessä luomaan yrityksen ja asiakkaan välisiä kontaktipisteitä (englanniksi touch points) (De Haan et al., 2016).
 • Kontaktipisteiden kuten esimerkiksi artikkelien lukukerrat mahdollistavat myöhemmät yhteydenotot verkkosivujen kautta
 • Hakukonekäyttäjät pyrkivät etsimään vastauksia erilaisiin kysymyksiin erilaisin hauin. Hakukoneoptimoinnin tulisi pyrkiä vastaamaan näihin kysymyksiin tai tarjoamaan muuten laadukas kokemus hakijalle (Google, 2023.)

Miksi se on kustannustehokasta?

 

 • Optimoinnin avulla on mahdollista saavuttaa päätöksentekijöitä, jotka jo etsivät palvelua/tuottetta
 • Hakukoneoptimoidut sivut tuottavat jatkuvasti liikennettä pitkällä aikavälillä riippuen hakusanojen voluumeista ja sijoituksesta.
 • Verrattuna mainoksiin, jotka maksavat joko klikkeinä tai näyttökertoina mainostajalle hakukoneoptimoidut sivut eivät maksa mainostajalle. Hakukoneoptimointiin tosin käytetään jonkin verran työaikaa.
R2m seo2 2022-08-29 10_06_03

Mistä tiedän mitä hakusanoja ihmiset hakevat?

 

 • On olemassa paljon työkaluja hakutulosten selvittämiseksi, joista osa on maksullisia ja osa ilmaisia
 • Ilmainen ja kaikkein luotettavin lähde ovat hakukoneiden omat hakusanojen suunnitteluohjelmat. Näistä tunnetuin on Google Keyword planner.
 • Google Keyword Planneriin voidaan syöttää yksittäisiä tai useita hakusanoja. Keyword Planner ilmoittaa kuukausittaiset hakukerrat, hakusanan vaikeusasteen sekä muita ominaisuuksia kuten muutoksia eri aikajaksoilla

Esimerkki Google Keyword plannerin käytöstä

Picture 2 Google Keyword Planner valaisin synonyymeille

 

Tässä esimerkissä tutkimme viittä synonyymia laitteelle, joka tuottaa keinotekoista valoa.

 

Keskimääräiset kuukausittaiset haut (Avg. Monthly searches) vaihtelevat sanoittain. Huomaa kuinka valaisin sanalla haetaan jopa 100 000 kertaa kuukaudessa kun taas ledvalolla vain 100-1000 kertaa.

 

Three month ja YoY change viittaavat vaihteluun. Esimerkiksi kausituotteissa saattaa olla hyvinkin paljon vaihtelua kolmen kuukauden aikana kun taas vuosittaisvaihtelu osoittaa enemmänkin trendinomaista kehitystä edellisvuoteen verrattuna.

 

Jälkimmäiset neljä saraketta kuvaavat kilpailutilannetta maksullisissa mainoksissa. Näitä ei tarvitse huomioida SEO näkökulmasta, mutta jos ostatte SEM palveluita esimerkiksi mainostoimistoilta kannattaa kysyä mitä sanoja käytetään ja miten sanat on optimoitu budjetillenne. Yleisesti kannattaa suosia sanoja, jotka kuvaavat parhaiten tuotettanne ja joilla on alhainen kilpailu. Näin saatte sekä SEO että SEM tekemisestänne parhaan lopputuloksen.

 

Keyword eli avainsana (tai hakusana) on erittäin merkittävä. Alla olevassa esimerkisssä tutkimme viittä periaatteessa samaa tarkoittavaa sanaa.

Mitä tehdä, jotta sivuston näkyvyys kasvaisi?

 

Muutama helppo peukalosääntö hakukoneoptimointiin:

 

 • Url-osoitteen tulee vastata hakusanaa / -lausetta (Google, 2023).
 • H1 otsikon ja otsikoiden yleensäkin tulee vastata hakusanaa / -lausetta sekä yleisemmin sisältöä (Google, 2023)
 • Sivun, jonka halutaan näkyvän kyseisen hakusanan hakeneille tulee sisältää yli 300 sanaa ja muutaman kerran hakumuodossa olevan hakusanan. Google (Montti, 2021) ei suosittele tiettyä rajaa, mutta esimerkiksi muutamat alalla toimivat teknologia yhtiöt suosittelevat tekstien pituuksien ylittävän 300 sanaa
 • Hakukoneoptimoinnin kannalta merkittävin tekijä on kuitenkin tuottaa tuoretta (fresh), ainutlaatuista (unique), kiinnostavaa (interesting) ja/tai hyödyllistä (useful) sisältöä käyttäjille (Google, 2023; Montti, 2021; Osman, 2022; Yoast, 2020). Sisältöä tuotetaan aina käyttäjiä eikä hakukoneen algoritmia varten, sillä paraskaan hakukoneoptimoitu verkkosivusto ei menesty ilman käyttäjiä.

 

Optimoidessa pyri vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: ”Mikä on …” ja "Miten ja miksi?"

Optimoidessasi hakusanoja pyri ensin vastaamaan kysymykseen: ”mikä on …” ja sen jälkeen kysymyksiin: Miten ja miksi.  Näin saat tuotettua tekstiä helposti ja samalla kerrot asiakkaillenne osaamisestanne.

WordPress alustan pluginit SEO:a ajatellen

 

WordPress alustalla on mahdollista ladata maksuton Yoast lisäosa (Yoast, 2020).

 

Yoast auttaa hakukoneystävällisen tekstin kirjoittamisessa ja ehdottaa kuvan 6 mukaisesti kehitysehdotuksia verkkosivun tekstisisältöön.

 

Picture 6 Yoast ehdotuslista toimenpiteiksi

Lähteet

 

Davis, H. (2006). Search engine optimization. ” O’Reilly Media, Inc.”.

 

De Haan, E., Wiesel, T., & Pauwels, K. (2016). The effectiveness of different forms of online advertising for purchase conversion in a multiple-channel attribution framework. International journal of research in marketing33(3), 491-507.

 

Google. (2023). SEO starter guide. Viitattu 8.3.2023. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide

 

Montti, Roger. (27.2.2021). Google Says Word Count Not a Quality Factor. Viitattu 8.3.2023. https://www.searchenginejournal.com/word-count-not-a-quality-factor/397288/#close

 

Osman, Maddy. (6.4.2022). Does Word Count Really Matter Fr SEO Content? Viitattu  8.3.2023. https://www.searchenginejournal.com/word-count-seo-importance/441742/#close

 

Yoast. (24.1.2020). Word count and SEO: how long should a blog post or page be? https://yoast.com/blog-post-word-count-seo