SISÄLTÖ
Miten yrityksen some-seuraajat voivat osallistua?
Yritysten seuraaminen somessa
Monet somen käyttäjistä seuraavat yritysten tai brändien some-kanavia. Enginkaya & Yilmaz (2014) listaavat viisi syytä, miksi ihmiset seuraavat yritysten tai brändien some-kanavia.
- Brändi on itselle merkityksellinen ja sopii omaan elämäntapaan. Seuraaja käyttää brändiä tai hän haaveilee sen käyttämisestä.
- Brändiä seurataan rahanarvoisten etujen toivossa. Alennuskampanjat, tarjoukset sekä tieto uutuuksista ovat kiinnostavaa sisältöä näille seuraajille.
- Some toimii yhteydenottokanavana yritykseen. Esim. palautteen tai tuote- ja palveluideoiden lähettäminen some-kanavien kautta koetaan helpoksi ja mutkattomaksi.
- Viihdyttävä ja hauska sisältö on monelle somen käyttäjälle tärkeä syy seurata yritystä/brändiä.
- Osa seuraajista hakee sosiaalisen median kautta tuotteisiin ja palveluihin liittyvää tietoa. Suora kontakti yritykseen sekä viestinnän läpinäkyvyys koetaan lisäävän tiedon luotettavuutta.
Reaktiot yrityksen postauksiin
Yrityksen postauksiin reagoiminen on helppo tapa antaa palautetta. Eri sosiaalisen median alustat tarjoavat käyttäjille vaihtoehtoisia reaktioita, joista esimerkkinä LinkedInin ”celebrate, support, insightful ja funny” sekä Facebookin “love, haha, wow, sad ja angry”.
Some-postausten keräämät reaktiot ovat tietolähde, jota seuraamalla yritys voi arvioida millaiset teemat ja postaukset seuraajia eniten kiinnostavat. Kertynyttä tietoa voi hyödyntää viestinnän suunnittelussa.
Julkaisujen kommentointi
Sosiaalisen median alustat tarjoavat suoran kontaktin yritykseen olipa sitten kyse yrityksen some-postauksen kommentoinnista, palautteen antamisesta tai asiakastukeen liittyvästä kysymyksestä. Seuraajien kommentteihin vastaaminen on keskeinen osa sosiaalisen median viestintää, sillä vastaamalla seuraajien kommentteihin yritys osoittaa, että palaute on tärkeää ja sitä kuunnellaan. Kysymyksiin vastaaminen on niin ikään tapa sitouttaa ihmisiä brändiin ja rohkaista seuraajia jatkamaan yrityksen postausten kommentointia ja palautteen lähettämistä myös jatkossa.
Sosiaalisen median nopeatempoisen luonteen vuoksi monet odottavat saavansa vastauksen kysymykseensä nopeasti. Yrityksen some-tilin kautta tulevia yhteydenottoja kannattaakin siis seurata aktiivisesti.
Asiakkaiden itse tuottama sisältö
Seuraajat voivat tuottaa sisältöä julkaisemalla esim. kuvia ja tarinoita tuotteista/palveluista, niiden käytöstä tai hyödyistä sekä itselleen merkityksellisistä hetkistä brändin kanssa. Käyttäjien tuottama sisältö paitsi rikastuttaa yrityksen some-sisältöä myös sitouttaa sosiaalisen median seuraajia yrityksen brändilähettiläiksi.
Yritys voi haastaa seuraajiaan jakamaan kuvia esim. tärkeästä hetkestä tuotteen kanssa tai hauskimmasta paikasta missä tuote on ollut käyttäjällä mukana.
Vinkki: Perusta käyttäjien tuottamaa sisältöä varten oma hastag ja kannusta heitä käyttämään sitä omaa sisältöään jakaessaan.
Kyselyt, visailut, kysymykset
Kyselyt, visailut ja erilaiset gallupit ovat hauska tapa tuottaa interaktiivista sisältöä sosiaaliseen mediaan. Parhaimmillaan kyselyt voivat tuottaa lisätietoa käyttäjien tarpeista, käyttäytymisestä ja arvostuksista. Erityisesti avoimet kysymykset jättävät tilaa vuoropuhelulle ja seuraajien omasanaiselle kerronnalle.
Julkaisujen jakaminen
Ihmiset jakavat omassa sosiaalisen median verkostossaan itselleen tärkeää, merkityksellistä ja hyödylliseksi kokemaansa sisältöä. Olisivatko yrityksen some-seuraajat kiinnostuneita podcastista, webinaarista, käytännöllisestä vinkistä tai infografiikan muotoon visualisoidusta faktasta?
Interaktiiviset laskurit
Erilaiset tuotto-, kulutus- ja säästölaskurit havainnollistavat tuotteen tai palvelun hyötyjä.
AR (augmented reality, lisätty todellisuus)
Lisätty todellisuus (AR) tarjoaa kokemuksen tuotteesta tai ympäristöstä digitaalisten kuvien avulla. AR-sovelluksen avulla voi helposti havainnollistaa miltä tuote tulisi todellisessa käyttöympäristössä näyttämään. Tuotteen mittasuhteet, tilan tarve sekä ratkaisun istuvuus ympäristöön saavat konkreettisen muodon AR-sovelluksen avulla.