Sosiaalisen median kanavan valitseminen

 

On tärkeää, että yritys valitsee sosiaalisen median kanavat sen perusteella, missä heidän kohdeyleisönsä on aktiivisimmin läsnä ja millainen sisältö sopii parhaiten yrityksen tavoitteisiin. Jokaisella kanavalla on omat vahvuutensa ja käyttötapansa, joten on suositeltavaa tutkia tarkemmin kunkin kanavan ominaisuuksia, käyttäjätilastoja ja mahdollisuuksia ennen päätöksentekoa.

Youtube

 

YouTube on maailman suurin videoiden jakamisalusta, joka tarjoaa valtavan määrän mahdollisuuksia yrityksille. Kanavalla on melkein 3 miljardia aktiivista käyttäjää kuukausittain, ja se houkuttelee erilaisia kohderyhmiä. YouTube soveltuu erinomaisesti yritysten videomateriaalin jakamiseen ja brändin viestintään. Voit luoda yrityksellesi oman kanavan, jolla jaat esimerkiksi tuote-esittelyitä, tutoriaaleja, asiakastarinoita ja vlogeja. Lisäksi voit harkita yhteistyötä vaikuttajien kanssa, joiden seuraajat kuuluvat kohdeyleisöösi. YouTube tarjoaa mainosmahdollisuuksia, kuten TrueView-mainokset, jotka katsojien on katsottava ennen videon alkua. (Blomster ym. 2020, 133)

 • Yli 2,963 miljardia aktiivista käyttäjää kuukausittain (2023). (Datareportal, 2023) Suomessa käyttäjiä on n. 4,6 miljoonaa (Kemp, S. 2023)

 

 • Suurin videoiden jakamisalusta.

 

 • Youtube tarjoaa tapoja luoda erilaisia sisältötyyppejä, kuten vlogeja, musiikkivideoita, tutoriaaleja ja viihdettä.

 

 • Mahdollistaa mainostamisen, kanavien luomisen ja videoiden ansaitun jakamisen. YouTube-videoiden ansaittu jakaminen tarkoittaa tapaa, jolla YouTube-kanavan omistaja voi saada tuloja videoistaan. YouTube tarjoaa erilaisia tapoja ansaita rahaa kanavalla julkaistuista videoista.

Instagram

 

Instagram on suosittu sosiaalisen median kanava, joka keskittyy visuaaliseen sisältöön. Alustalla on 2 miljardia aktiivista käyttäjää kuukausittain, ja se on erityisen suosittu nuorempien käyttäjien keskuudessa. Instagram sopii hyvin brändin rakentamiseen, tuotteiden ja palveluiden esittelyyn sekä inspiraation jakamiseen. Voit jakaa korkealaatuisia valokuvia ja videoita, käyttää tarinoita (Stories) ja hyödyntää IGTV:tä pidemmille videoille. Instagram tarjoaa myös mainosmahdollisuuksia, kuten kuvamainokset, videomainokset ja vaikuttajamarkkinointi. (Blomster ym. 2020, 132)

 • Aktiivisia käyttäjiä yli 2 miljardia kuukausittain (2023). (Datareportal, 2023) Suomessa käyttäjiä on n. 2,3 miljoonaa (Kemp, S. 2023)

 

 • Erityisen suosittu nuoremman käyttäjäkunnan keskuudessa.

 

 • Visuaaliseen sisältöön, kuten valokuviin ja videoihin, painottunut alusta.

 

 • Instagram tarjoaa monia mainosmahdollisuuksia, kuten vaikuttajamarkkinointia ja luovia tapoja kertoa tarinoita.

Facebook

 

Facebook on yksi suosituimmista ja laajimmalle levinneistä sosiaalisen median alustoista. Siellä on yli 2,9 miljardia aktiivista käyttäjää kuukausittain. Facebook tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yrityksille, kuten brändin rakentamisen, yhteisön luomisen ja asiakasvuorovaikutuksen. Voit luoda yrityssivun, jakaa ajankohtaista sisältöä, vastata asiakkaiden kysymyksiin ja saada palautetta. Facebook-mainokset tarjoavat myös tehokkaan tavan tavoittaa kohdeyleisöä kohdennusominaisuuksiensa ja analytiikkansa avulla. (Blomster ym. 2020, 131)

 • Aktiivisia käyttäjiä yli 2,9 miljardia kuukausittain (2023). (Datareportal, 2023) Suomessa käyttäjiä on n. 2,4 miljoonaa (Kemp, S. 2023)

 

 • Suosittu eri ikäryhmissä, mutta erityisesti aikuisväestön keskuudessa.

 

 • Monipuoliset mainosmahdollisuudet, kohdennusominaisuudet ja analytiikka.

 

 •   Käytetään yhteydenpitoon, sisällön jakamiseen ja yritysten brändin rakentamiseen.

LinkedIn

 

LinkedIn on ammatillinen verkostoitumisalusta, joka tarjoaa mahdollisuuksia yritysten markkinointiin, rekrytointiin ja ammatillisen asiantuntemuksen jakamiseen. LinkedInillä on yli 875 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukausittain. Kanava soveltuu erityisesti B2B-markkinointiin, kun halutaan tavoittaa ammattilaisia ja yrityksiä. Voit luoda yrityssivun, jakaa yritysuutisia, tuoda esille asiantuntemustasi kirjoittamalla artikkeleita ja osallistua keskusteluihin. LinkedIn-mainokset ja sponsoroitu sisältö voivat auttaa laajemman kohdeyleisön tavoittamisessa. (Blomster ym. 2020, 138)

 • Aktiivisia käyttäjiä yli 875 miljoonaa kuukausittain (2023). (Rose-Collins,2023) Suomessa käyttäjiä on n. 1,7 miljoonaa (Markkinointimaestro, 2023)

 

 • Ammatillinen verkostoitumisalusta, jossa keskitytään uraan, työpaikkoihin ja ammattitaidon jakamiseen.

 

 • Suosittu erityisesti B2B-markkinoinnissa, rekrytoinnissa ja ammatillisen asiantuntemuksen näyttämisessä.

 

 • Tarjoaa mainosmahdollisuuksia, yrityssivuja ja työpaikkailmoituksia.

Twitter

 

Twitter on lyhyiden ja nopeiden viestien jakamiseen tarkoitettu kanava, joka toimii erityisesti uutisten, ajankohtaisten aiheiden ja mielipiteiden välittämisessä. Twitterillä on yli 373 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukausittain. Yritykset voivat käyttää Twitteriä asiakaspalvelukanavana, jakaa uutisia, osallistua keskusteluihin ja seurata alan trendejä. Kanavalla voit hyödyntää hashtagien avulla näkyvyyttä ja reagoida nopeasti ajankohtaisiin tapahtumiin. Twitter-mainokset tarjoavat myös mahdollisuuden tavoittaa kohdeyleisöä laajemmin. (Nieminen, 2022)

 • Aktiivisia käyttäjiä yli 373 miljoonaa kuukausittain (2023). (Datareportal, 2023) Suomessa käyttäjiä oli vuonna 2022 n. 1,5 miljoonaa (Markkinointimaestro, 2023)

 

 • Suosittu erityisesti uutisten, ajankohtaisten aiheiden ja mielipiteiden jakamisessa.

 

 • Rajoituksena lyhyet viestit (280 merkkiä), jotka voivat sisältää linkkejä ja mediaa.

 

 • Käytetään usein yritysviestintään, asiakaspalveluun ja ajankohtaisten tapahtumien seuraamiseen.

Lähteet

 

Blomster, M, Kurtti, J-R, Määttä, M, & Sinisalo, J. 2020. Digitaalisen markkinoinnin käsikirja: Opas Mikro ja Pk-yrityksille. Oulu: Oulun Ammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/347091/Digitaalisen%20markkinoinnin%20kasikirja%20mikro-%20ja%20pk-yritykselle.pdf?sequence=2&isAllowed=y

 

Datareportal. (Huhtikuu, 2023). Global social media Statistics. Haettu 1.5.2023 osoitteesta https://datareportal.com/social-media-users

 

Kemp, S. (13.2.2023) Digital 2023 Finland. Haettu 31.5.2023 osoitteesta https://datareportal.com/reports/digital-2023-finland?rq=finland

 

Markkinointimaestro (11.4.2023) Sosiaalisen median tilastot. https://www.markkinointimaestro.fi/sosiaalisen-median-tilastot

 

Nieminen, K. (25.7.2022) Somemarkkinointi [blogikirjoitus]. Mikä on Twitter? https://markkinoinnintrendit.fi/twitter/

 

Rose-Collins, F. (31.3.2023). Tilastot [blogikirjoitus]. 62 parasta LinkedIn-tilastoa vuodelle 2023. https://www.ranktracker.com/fi/blog/the-62-best-linked-in-statistics-for-2023/